Pok Su Mali Headline

Pok Su Mali

27 August 2010

Pok Su Mali Dah Naik Pangkat

Assalamualaikum wbt kepada semua anak-anak dan kawan-kawan Pok Su Mali.Pagi ni Pok Su Mali nak bagitau kat korang sume yang Pok Su Mali dah pon dinaikkan pangkat. Dari ordinary member kepada ahli Glitterati. Wah.. sungguh seronok Pok Su Mali kerana baru 2 hari join nuffnang ni tapi dah tukar status ahli. Tapi Pok Su Mali tak tau la takut-takut korang sehari je status keahlian dah bertukar. Ngeh2hmm.. jom review dulu apa itu Glitterati.

Apakah dimaksudkan dengan "Nuffnanger Eksklusif"?

Seseorang blogger nuffnang digelar "eksklusif" apabila blog miliknya tidak menyertai mana-mana rangkaian pengiklanan dari Asia Timur Selatan (South East Asia) serta daripada mana-mana rangkaian pengiklan yang dianggap sebagai pesaing oleh nuffnang.

Bagaimana untuk menjadi ahli Glitterati nuffnang?

Anda akan didaftarkan sebagai ahli Glitterati Nuffnang secara automatik jika semua blog berdaftar anda tidak mempunyai unit iklan dari mana-mana rangkaian pengiklanan dari Asia Timur Selatan atau daripada pesaing Nuffnang. Sistem perangkak web kami akan mendaftar anda sebagai Glitterati secara automatik dalam tempoh 4 hari dari waktu anda mendaftar blog atau selepas membuang kesemua unit iklan yang melanggar terma dan syarat program ini.


Mengapa Anda Patut Menyertai program Glitterati nuffnang

1) Kadar pembayaran bagi kedua-dua kos per pengunjung unik dan kos per klik

Dengan kurangnya bilangan unit iklan dalam sebuah blog, lebih tinggi kadar perkongsian dan kurang persaingan bagi setiap unit iklan untuk bersaing perhatian. Maka dengan itu, lebih tinggi nilai CTR (click-through ratio) dan nilai ruangan iklan dalam sesebuah blog itu.

Ini adalah sebab mengapa di dalam cetakan akhbar sebagai contoh, anda tidak dapat melihat 8 jenis iklan berbeza dalam satu halaman yang sama, kecuali ia berada di dalam halaman klasified yang mana setiap pengiklan hanya membayar jumlah yang kecil. Atas kesan itu, ahli Glitterati nuffnang akan memperolehi 20% - 40% lebih banyak pendapatan berbanding ahli biasa.

2) Terma Pembayaran

Dalam industri pengiklanan seperti industri-industri yang lain, pihak pengiklan biasanya diberikan tempoh pembayaran yang spesifik seperti 60 atau 90 hari. Sebelum ini, nuffnang menggunakan sumber kewangan dalaman untuk membayar semua ahli Nuffnanger yang terlibat dalam kempen pengiklanan yang bayarannya masih belum diterima. Setelah jumlah bilangan blogger berdaftar meningkat ke suatu tahap, kami tidak lagi mampu untuk menanggung bayaran kepada semua ahli secara serentak dan terpaksa menghadkan kepada ahli Glitterati nuffnang sahaja.

Walau bagaimanapun, semua ahli Nuffnanger akan tetap dibayar mengikut tempoh masa berdasarkan jadual program pembayaran di bawah.

3) Peluang Advertorial

Walaupun kempen iklan dapat menjana pendapatan yang stabil, kebanyakan blogger pasti tahu bahawa kempen advertorial dapat menawarkan pendapatan yang lebih tinggi. Bergantung kepada pengiklan, komitmen dan trafik, setiap advertorial dapat menawarkan pendapatan yang lumayan kepada blogger dan kadang-kala produk percuma turut disertakan.

Sebelum ini, peluang kempen advertorial adalah terbuka kepada semua ahli Nuffnanger. Namun disebabkan permintaan yang tinggi dan demi untuk memendekkan senarai blogger yang layak, kini hanya ahli nuffnang Glitterati yang boleh menyertai kempen advertorial.

4) Aktiviti Komuniti

Nuffnang sudah tidak asing lagi dalam menganjurkan aktiviti komuniti besar-besaran seperti tayangan wayang primier, perjumpaan makan tengahari dan banyak lagi. Dalam aktiviti sebegini, kami mendapati ramai ahli Nuffnanger yang ingin membawa tetamu bersama mereka dan kami juga turut cuba menuruti hasrat mereka dengan sebaik mungkin.

Kami memberikan kuota 70% tempat duduk di setiap aktiviti kami kepada ahli Glitterati nuffnang serta tetamu mereka

5) Peraduan

Aktiviti peraduan adalah sesuatu yang telah banyak kami anjurkan dalam komuniti Nuffnang dan terdapat banyak ahli blogger telah berjaya memenangi hadiah, daripada hidangan percuma di TGI Friday sehinggalah unit telefon bimbit atau tiket perlancongan percuma ke Gold Coast. Dengan adanya sambutan yang tinggi terhadap peraduan-peraduan sebegini, kami memberikan prioriti kepada ahli Glitterati nuffnang dengan kuota hadiah sebanyak 70% kepada mereka dan 30% selebihnya diberikan kepada ahli Nuffnanger yang lain.

6) Innit

Innit merupakan laman web yang dibina dan diberikan oleh Nuffnang sebagai perkhidmatan tambahan untuk menarik bilangan trafik ke mana-mana blog yang berdaftar di bawah Nuffnang. Namun begitu, ia hanya dikhaskan kepada ahli Glitterati nuffnang demi mengelakkan trafik kepada mana-mana rangkaian pengiklanan pesaing kami secara tidak langsung.

Sejumlah besar ahli komuniti nuffnang telah menyertai program eksklusif ini, maka tiada apa yang perlu dibimbangkan. Kami di Nuffnang ikhlas berharap inisiatif baru ini dapat menunjukkan penghargaan kami ke atas kesetiaan anda.

Haa..itu lah dia sedikit sebanyak penerangan tentang ahli Glitterati. Pok Su Mali copy  paste maklumat ni dari http://www.nuffnang.com.my/exclusive-program/ ni ha.

Apa pun, teruskan menyokong pok yang baru lagi berkecimpung dalam bidang nih. Semoga korang dapat jugak ganjaran yang setimpal daripada-Nya k.

Ok anak-anak dan kawan-kawan sekalian. Wasalam.

10 comments:

 1. saye baru join kemarin.tgk2 tadi da jadi gliterati dah.tak tahu pon amende tu.haha.lantak dia la kan..

  ReplyDelete
 2. haha.. kome kene amik tau jugak tu.. xpe2.. bace info Pak su dah cukup.. ngeh2

  ReplyDelete
 3. selagi kita tak letak iklan pesaing Nuffnang, automatik kita akan dapat status Gliterati tu :)
  tak kira kita baru daftar hari ni

  ReplyDelete
 4. oh.. camtu.. thankz bgtau..

  Pok Su org tua baru belajar..haha

  ReplyDelete
 5. wah..terer la pok su. saya pun 3hari jgk baru dpt title Gliterati ni.. heheheh~

  ReplyDelete
 6. oh..xterer pon..hehehe
  sekarang pe hasilnye?

  ReplyDelete
 7. FaiNa : ye la..hepi la nih..hehe =)

  Tomato : tima kasih2..hehe.. tima kasih perli ke nih? =)

  ReplyDelete